top of page
Deniz Kirec

Temel Sanat- Resmin Görsel öğeleri

Resmin gorsel ogeleri su sekildedir:

Nokta

Cizgi

Renk

Doku

Bicim

Boyut

Yuzey


Cizgi- ince, kalın, düz, kesik, doğru, eğri, dalgalı, kırık çizgiler gibi cesitlilik gosterir.

Degisik tonda olmalari da hacim ve agirlik gibi degisiklikler yaratir.


Renk- Ana renkler kırmızı, mavi ve sarıdır. Bu renklerin bileşimlerinden ara renkler oluşmaktadır. İkincil renkler mor, turuncu ve yeşildir. Aynı zamanda açıklık ve koyuluk değerleri de burada önem kazanır. Ressamların kendilerine göre renk seçimleri vardır. Örneğin Rembrandt koyu tonlarda Monnet ise açık tonlarda resim yapmıştır.

Sezgisel ya da dışa vurumsal çalışmalar dışında yapılacak eserlerin renklerini daha önceden belirlenmesi resmin kalitesinin artmasını sağlayacaktır. Renk şemaları belirli şekillerde ayarlanabilir.



Achromatic scheme

Chrome'a renk demektir. Yunanca da kelimenin başına geliyorsa bu onun orada olmadığının ifadesidir. Akrobatik yaşamadığı ise renk yoktur. Sadece siyah, beyaz ve griler kullanılmaktadır.


Monochromatic scheme

Mono Yunancada tek demektir. Dolayısıyla bu şemada tek bir rengin tonları kullanılmaktadır. İngilizcede açık renge tint, koyu rengi ise shade denilir.

Bu şema çok fazla rengin kullanılmayacağı, nispeten sakin bir atmosfer yaratan çalışmalarda kullanıla bilinir.


Analogous scheme

Analog Şema da ise renk çemberinin üç tane yanyana gelen payından oluşarak kullanılacak renkler söz konusudur.


Complementary şema

En çemberinde karşı karşıya gelen renkler aslında BÜTÜNLEYİCİ renklerdır. Tamamlayıcı renkler olarak da adlandırılırlar. Yanlış olarak zit renkler şeklinde deginilir.

Bir renge ön plana çıkarmak isteniyorsa, tamamlayıcı renk kullanılarak Zıtlık yaratılır. Gündelik yaşamda da yeşil zemin üzerine konulan kırmızı domatesler buna örnek olabilir.


Clash sema

Görme aldığımızda gözün içinde bulunan komik ve Çubuk hücrelerdan sağlarız. Her insandaki bu hücrelerin miktarı değişiklik gösterir. Dolayısıyla her insan her rengi aynı şekilde algılamaz. İnsan gözü bir rengi gördüğü zaman onun zıttını da birlikte görmek isteyecektir. Bu şema da ise bir renk ve onun zıttının ya solundaki yatağı ndaki renk kullanılmakta ve dolayısıyla gözün içerisindeki hücreler de titreşim yaratılmaktadır. Göz zıttını arayacağı için rahatsız olacak ve bunu dönüştürmek isteyecektir.

Bu şema da nispeten BÜTÜNLEYİCİ kadar iddialı bir kombinasyon kullanılmasa. Yine de daha etkili resimler yapmak mümkündür.


Primary scheme

Sadece ana renklerin kullanıldığı yani kırmızı, mavi ve sarının kullanıldığı resimlerden bahsetmekdeyiz. Ana renkler özellikle çocukların ürünlerinde en çok tercih edilen kombinasyondur. Ayrıca halkların kültürlerine de baktığımızda hem kıyafet hem de ürettikleri ürünlerde ana renklerin sıkça kullanılacağını göreceksinizdır.


Secondary scheme

İkincil şemada ise ikincil renkler kullanılmaktadır. Burada Ana renklerin kullanılmış olması kadar göze batan renkler söz konusu değildir. Fakat önemli olan yine üç farklı alandan bir ahenk vardır.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page